Covid-19 i kontaktna sočiva

Covid-19 i kontaktna sočiva

Nema dokaza da Covid-19 i kontaktna sočiva stoje u vezi, odnosno da su pacijenti koji ih nose pod većim rizikom od infekcije. Pridržavajte se ovih pet saveta kako biste smanjili rizik od infekcije i učinili nošenje kontaktnih sočiva zdravim i udobnim:

1. Slobodno nastavite da nosite kontaktna sočiva

Za sada ne postoje dokazi da su pacijenti sa kontaktnim sočivima pod većim rizikom infekcije virusom Covid-19 od onih koji nose dioptrijske naočare ili koji ne koriste nikakva pomagala za vid. Ukoliko imate dodatna pitanja, obratite se svom oftalmologu ili optometristi ili nas kontaktirajte.

2. Ako se ne osećate dobro, ne nosite sočiva

Ako se ne osećate zdravo, posebno ako imate simptome prehlade ili respiratorne infekcije, preporučujemo da kontaktna sočiva privremeno zamenite naočarima, do potpunog ozdravljenja.

3. Pravilna higijena je najvažnija

Temeljna higijena ruku i sočiva, kao i pridržavanje uputstava lekara su najvažniji. Uvek temeljno operite ruke i obrišite čistim papirnim ubrusom:

  • pre dodirivanja sočiva i kutije
  • pre stavljanja sočiva u oči
  • pre skidanja, čišćenja i odlaganja sočiva

Strogo se pridržavajte uputstava za nošenje i održavanje sočiva.

4. Naočare ne pružaju zaštitu od Covid-19

Ne postoje dokazi da nošenje naočara za vid pruža zaštitu od infekcije koronavirusom, niti da je potrebno preći sa kontaktnih sočiva na dioptrijske naočare da biste se zaštitili od infekcije virusom.

5. Ne dodirujte lice i oči neopranim rukama

Bilo da nosite kontaktna sočiva ili naočare, ili ne koristite pomagala za vid, izbegavajte dodirivanje lica, a posebno očiju, nosa i usta, rukama koje niste prethodno oprali, kako biste izbegli mogućnost infekcije virusom Covid-19.

Test: da li je sa mojim sočivima sve u redu?

Da li mi sočiva smetaju?

Sočiva ne smeju da stvaraju osećaj nelagode ili suvoće u oku

Da li su mi oči crvene?

Beonjače ne smeju biti crvene ili na drugi način iritirane

Da li vidim dobro?

Vid mora biti jasan i bez zamućenja

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, javite se vašem oftalmologu ili optometristi.